Moderne inzichten van een top speler :                                      Wout Spierings uit Waalwijk

 

In het verleden hebben we al eens een dvd van de koerier onder de loep genomen en daar alle interessante punten voor u uit gefilterd en op papier gezet, ditmaal dvd nummer 82 over Wout Spierings uit Waalwijk, de 38 jarige timmerman met een 40 uren werkweek die in 2004 1e nationale hokkampioen jonge duiven van Nederland was, tevens in 2002 en 2004 de Beste jonge duif van Nederland in WHZB, in 2005 1e en 2e op Le Mans Sector Zuidwest, in 2007 1e Nationale Hokkampioenschap eendaagse fond van Nederland, zo waar een echte topper dus.

Zijn stam is voor 90% opgebouwd met nazaten van zijn superkoppel Strakke x Dora.

Hieronder staan alle belangrijke punten op een rijtje, soms staan er simpele trefwoorden of korte zinnen waar u zelf het verhaal van kunt maken.

 

1.     Wout speelt alleen met weduwnaars( 32 stuks)

2.     Totaal bezit hij 14 meter hok, dit is inclusief de kwekers en de jonge duiven.

3.     De duiven gaan alle weken mee

4.     Gekoppeld word er op 15 januari

5.     Met samenstellen van koppels heb je een beetje geluk nodig aldus Wout

6.     Als de planning allemaal goed gaat zit er een oplopende lijn in qua vorm

7.     Je moet proberen te pieken op bepaalde vluchten door middel van het systeem.

8.     er word 4 weken voor de eerste wedvlucht gestopt met verduisteren, begonnen word er bij het spenen der jongen. Duivinnen gaan er bij weg als de jongen 14 dagen oud zijn.

9.     Zolang er blauw in de lucht zit, is het weer goed voor de duiven.

10. Op de NPO vluchten voor jonge duiven kun je zien welke duiven het misschien gaan doen op de eendaagse fond als oude duif.

11. Bij thuiskomst van de vlucht krijgen de weduwnaars een mengeling van Koopman all in one, aangevuld met schapenvet, kaas, Herstel-power en pinda’s.

12. bij thuiskomst zit de duivin opgesloten in de halve bak, de doffer mag eerst een 15 minuten rustig bijkomen, voer en water staat klaar in de broedbak in glazen potjes(omdat stenen potjes te donker zijn als de duif zijn kop er in steekt)

13. Thuishouden van duiven, daar schiet je niets mee op.

14. De weduwduivinnen komen 2 x per week los, verder zitten ze op schapjes, met rolletjes op de vloer waar ze niet op kunnen lopen, twee keer per dag mogen ze even in het halletje voor voer en water.

15. Op tussenvluchten krijgen de doffers alleen de broedschaal, op de eendaagse fond worden de duivinnen getoond voor 15 tot 20 minuten, tevens ligt er dan wat tabakstelen in de schaal.

16. Als het goed gaat met je duiven weet je niet hoe het komt, als het slecht gaat met je duiven weet je het ook niet.

17. Bij thuiskomst zit er een vitaminepreparaat van Hoekstra door het water(recup), op maandag t/m woensdag Prange Suppe.

18. Doffers en duivinnen blijven na de vlucht samen tot zondagmorgen.

19. Eendaagse fondvluchten gaan tegenwoordig ook over seconden

20.  het vliegvoer op zondag t/m donderdag bestaat uit 2 delen vlucht van Robays, 1 deel Dieet van Robays, 1 deel Kweek van Robays en 1 deel Energie van Matador

21. Van goed voer hebben duiven minder nodig

22. Koopman all in One ook voor de kweekduiven.

23. Op dinsdag avond en woensdag morgen krijgen de duiven de belangrijkste voerbeurten van de week. Die gaat zo: neem ongeveer 2 kg voer van eerder genoemde mengeling. Neem ččn mok schapenvetkorrels uit het vriesvak, ččn mok 48+  kaas, ččn mok pinda’s en twee eetlepels Herstel-power. Zet de mok met schapenvet korrels in de magnetron en wacht tot ze compleet vloeibaar worden. Maal ondertussen vast de pinda’s en de 48+ kaas in de keukenmachine, gooi hierna de herstel power er bij en maal het nog een keer, de vloeibaar geworden schapenvet gaat over het voer met de gemalen korrels( kaas/pinda’s). Meng alles goed door elkaar, het schapenvet zal weer stollen en aan uw voer plakken, eventueel nog een scheutje lijnzaadolie(van Jovati) om het super plakkend te maken. Geef de duiven van deze mengeling zoveel als ze lusten op dinsdagavond na de avondtraining en woensdagmorgen na de ochtendtraining.

24. Normaal krijgen de weduwnaars hun voer in potjes, maar op dinsdag avond en woensdagmorgen met de speciale maaltijd, dan komt het in een magnetronschaal op de vloer, voor een gezamenlijke maaltijd.

25. Tegenwoordig zijn extra vetten heel belangrijk, alleen heb je er met zware eendaagse fondvluchten baat bij, met makkelijke vluchten niet.

26. Vanaf maandag morgen na iedere training een koffielepel snoepzaad, behalve op dinsdag avond en woensdag morgen.

27. Duiven hoeven maar een uurtje te trainen, maar door vette maaltijden is het soms tot 2 uur, en moeten ze nog uit de lucht geroepen worden.

28. In iedere bak staat een vuren houten zitblok.

29. Op alle afdelingen staat een zoutblok(voor koeien)

30. Al 25 jaar word door Wout op nest gespeeld met de jonge duiven

31. In de winter staan alle ramen open.

32. Verduisteren oude en jonge duiven steeds van 18.00 tot 07.00 uur.

33. Mineralen krijgen de weduwnaars ook in hun broedbak omdat er altijd enkele doffers de baas zijn over de vloer en de anderen niets gunnen.

34. Om de zes weken een koudijs droogontsmetter en om de twee a drie weken een geeltablet tijdens het seizoen. Jaarlijks een paramixo en een paratyfus injectie en een geelkuur op eieren.

 

Voor zover de DVD deel 82 met Wout Spierings uit Waalwijk.

 

Met vriendelijke groet,

Gert Jan Beute