Als ik vanuit mijn woonplaats Tilburg richting Waalwijk rijd, passeer ik aan de linkerkant van de weg De Efteling. Het park waar ik regelmatig vertoef met mijn kinderen. Heerlijk genieten van de rust, de leuke attracties en prachtige bloemen en plantenperken in het park. Zeker nu de herfst de bladeren van de bomen laat vallen, kun je menig attractie zien liggen. De Python toornt hoog boven de kalende bomen uit en ook de speeltuin voor de allerkleinsten valt in het zicht. Een van de mooiste plekken blijft toch wel het sprookjesbos. Verschillende sprookjes van Hans Christian Andersen worden hier op prachtige wijze door Anton Pieck “levend” gemaakt. Sprookjes spreken tot de verbeelding. Net als de prestaties van de hoofdpersoon van deze reportage. Wout Spierings uit Waalwijk presteert al jaren op een ongelooflijk hoog niveau en dat is geen sprookje, maar realiteit.

 

Wie is Wout Spierings

 

In een keurige nieuwbouwwijk  woont de 37-jarige Wout Spierings samen met zijn vrouw Antonet, met wie hij sinds kort 12 ˝ jaar getrouwd is, en zijn twee super spontane dochters Minoesche en Nicolyne. Al vanaf zijn 11e jaar is hij actief in de duivensport en dit werd alleen nog maar sterker toen hij Antonet leerde kennen, die een dochter bleek te zijn van de in het Midden-Branbantse zeer bekende Nico Treffers uit Sprang-Capelle. En aan deze man heeft Wout op duivengebied erg veel te danken. Naast het feit dat hij hem erg goede duiven verschafte, stond hij Wout ook bij met raad en daad. Iets waarvoor Wout hem nog steeds erg dankbaar is. Helaas kwam hij in 2000 op veel te vroege wijze te overlijden, maar in gedachten is hij nog steeds aanwezig, zeker ook omdat de naam van Nico is de naam van Wouts jongste dochter is verwerkt.

 

Topsport

 

Een term die op Wout en Antonet zeker van toepassing is. En ik noem bewust beide, omdat de rol van Antonet zeker niet onderschat mag worden. Iedere ochtend worden de duiven stipt verzorgd, voordat Wout naar zijn werk vertrekt. Alle hokken worden dan gezuiverd, de weduwnaars worden losgelaten en daarna gevoerd in aparte bakjes en het voer wordt klaargezet voor de jonge duiven. En het is hier waar Antonet in actie komt. Zij laat de jonge duiven los en roept ze binnen. Ditzelfde ritueel herhaalt zich in de middag, zodat alles op het gebied van de jonge duiven geregeld is, als Wout van zijn werk thuiskomt. Voordat er gegeten wordt, is er tijd voor de duiven. Vlug eten en daarna weer de kooi is, totdat alles weer honderd procent is. Gekscherend roept Antonet op de achtergrond, dat Wout soms beter in de kooi kan blijven slapen. Zeker in het volle seizoen is het alleen maar duif wat hier de klok slaat. Alles wordt in het werk gesteld om goed te presteren.

 

Prestaties

 

In dit geval is de uitdrukking loon naar werken zeker van toepassing. Wat Wout de afgelopen jaren gewonnen heeft, grenst haast aan het ongelofelijke. 2007 was weer een absoluut topjaar met het behalen van de nationale titel op de dagfond. Ditzelfde geldt voor het 1e hokkampioenschap dagfond van Brabant 2000 en van de Fond Union rayon 4.  Maar zijn palmares reikt de laatste jaren verder en verder. Een klein overzicht.

 

2002: 1e W.H.Z.B. jonge duiven met de Kanjer, tevens 5e en 8e plaats,

2004: 1e W.H.Z.B. jonge duiven met Leontien, ook 1e Best of the Best

2004: 1e Nationaal hokkampioen jonge duiven N.P.O.

2005: 1e en 2e Nationaal Le Mans sector Zuid/West(afd 1+2) tegen 12.884 duiven

 

Verder 1e hokkampioen Brabant 2000 in 2002 ( snelheid), 2003 (dagfond), 2004 ( midfond jong), 2006 ( midfond jong), 2007 (dagfond)

 

Dat is toch geen kleingeld, nietwaar.

 

Het nationale kampioenschap dagfond werd behaald met de volgende vluchtprestaties.

 

Bourges(6929): 25 ( de 250), 61, 74 en 10 v/d 15

Chateauroux(7936) : 8, 71, 115( de 250), 165 en 13 v/d 20

Blois( 7384) : 2( tevens 2e nat.), 14 ( de 250), 41, 100 en 10 v/d 20

Baden Baden (6520) : 11, 41 ( de 251), 143 en 8 v/d 20

Montlucon(4799) : 4 ( de 251), 15, 30, 54, 57, 85 en 13 v/d 20

 

 

Topper

 

De absolute topduif van Wout op de door velen als zwaarste discipline van de duivensport genoemde vluchten is de 05-0567250, alias Gold Feather. Met de prijzen 25, 114 en 14 tegen gemiddeld 7500 duiven vloog hij zeer belangrijke punten binnen. Met deze prestaties werd hij 14e WHZB duifkampioenschap dagfond. Zijn broer 251, alias Jaws deed niet veel hem onder. Beide doffers komen uit Floris, welke een broer is van De Strakke, de absolute topkweker van Wout vader van vele topduiven. Moeder van de doffers is De Blauwe Lelie welke weer een dochter is van de Blues Le Mans, de 1e nationaal Le Mans 2005.

 

De duiven

 

Zoals al eerder vernoemd spelen de duiven van Nico Treffers een zeer belangrijke rol. Deze waren voornamelijk van het Janssen bloed via Bol de Bruin uit Reusel. Wouts zoektocht naar nog betere duiven zorgde voor de aanschaf van enkele duiven van Cees Gijzen uit Sint-Willibrord uit de lijn van de Witbuik x soort van Wouters Coremans uit Langdorp. Verder is Wout zeer goed geweest met enkele duiven van Jos Monsieurs uit Kaatsheuvel en zeker niet vergeten een doffer van Peter Remie uit Tilburg welke voornamelijk soort van Broekx van Hees in zich heeft. Hiermee heeft hij een zeer sterke stam duiven opgebouwd welke in de breedte erg sterk is. Wout houdt van duiven die een wil hebben. Ze moeten goed gebouwd zijn en veel temperament hebben. Een duif op nest moet absoluut zijn nest verdedigen als hij er met zijn hand bijkomt. Een weduwnaar moet vechten als hij de potjes met voer wil vullen. Ze moeten hun territorium verdedigen. De wil naar huis moet groot zijn en dat is niet altijd te zien aan het uiterlijk. Schoonheid is mooi meegenomen, maar geen must. Een atleet met een superlichaam zonder hersens, zal nooit zegevieren. Het zit hem dus ook tussen de oren.

 

 

Speciale aandacht wil ik even geven aan een werkelijk fenomenaal kweekkoppel, welke ik nog zelden ben tegengekomen.

 

 

 

 

 

Superkoppel

 

En dat met recht. De doffer van dit koppel is De Strakke, de 011 van 2001. Deze schitterende blauwe doffer stamt van vaderskant uit de lijn van Nico Treffers x Gijzen en zijn moeder is een dochter van de Remie doffer. Naast een begenadigd kweker was het ook een zeer goede vlieger getuige de 1e prijs Etampes in de F.U. rayon 4 tegen 6.989 duiven. De duivin van dit koppel is de 309 van 1998 alias Dora. Zij komt voornamelijk voort uit de lijn van Nico Treffers. Uit dit koppel stamt o.a. De Kanjer, beste jonge duif W.H.Z.B. 2002. Voordat de Kanjer van eigenaar verwisselde, kweekte Wout er nog 6 jongen uit. Een ervan was Bleus Le Mans welke in 2005 de 1e Nat. Le Mans won. Schappie, weer een zoon van het superkoppel, legde die vlucht beslag op plek 2. Helaas werd deze topper 14 dagen later verspeeld op Ruffec. Uit een dochter van het koppel, welke in 2004 de 11e nat. Orleans won Brabant 2000, komt weer de Leontien welke in 2004 beste jonge duif W.H.Z.B. en The Best of the Best werd en een zeer groot aandeel had in het nationaal kampioenschap. Ook dit jaar deed weer een zoon, Spaceman, van zich spreken met een 4e Brabant 2000 Montlucon. En dan noem ik alleen nog maar de duiven die aan de echte kop hebben gezeten. Zowel rechtstreeks als in de doorkweek een koppel dat een grote stempel op de prestaties drukt.

 

Alles in teken van

 

De Dagfond, dat is waar het gehele seizoen met de oude duiven op wordt afgestemd. Dit start al in de winter. Waarschijnlijk in tegenstelling tot veel andere liefhebbers zitten de duiven soms nog tot Kerstmis bij elkaar. Ze zitten nog lang genoeg op weduwschap is hierachter de filosofie. Half januari wordt er gekoppeld, het liefst met volle maan. Op een vrijdagavond gaan de duiven dan bij elkaar en tegelijkertijd wordt er een rookbom aangestoken. De doffers zijn dan veel minder fel, het is goed voor de gezondheid en de dag erop liggen bijna alle duiven rustig met elkaar in de schotel. De duiven brengen soms wel twee koppels jongen groot en zitten tot ongeveer de vierde vitesse vlucht op nest. Daarnaast worden de duiven in het begin vrij donker gehouden. Dit alles om de forme te beperken. Een drietal weken voor de eerste dagfondvlucht gaan de doffers pas op weduwschap. Wout hanteert het gewone traditionele weduwschap. Jaarlijks heeft hij hiervoor een 34 doffers tot zijn beschikking. Dit jaar werden er slechts 20 gespeeld de dagklassiekers in verband met een fatale Pithiviers, waardoor enkele doffers achterbleven of na dagen pas thuiskwamen. Als het weduwschap start, wordt ook de verduistering opgeheven, zodat de zon vrij spel heeft en de hormonen op drift kan brengen waardoor naar de topvorm kan worden toegewerkt. De doffers worden wekelijks gespeeld. Dit is volgens Wout een absolute must. Een duif in vorm mag niet stilzitten. Werd er in het verleden tussen de dagfondvluchten in deelgenomen aan de reguliere midfondvluchten van het programma, dit jaar werd er ingekorfd in Goirle voor Quevrain. De reden hiervoor is simpel. Na een zware dagfonder stond er vier dagen later weer midfondvlucht van een 400 kilometer op het program. Dat was wel eens te zwaar. Nu vliegen ze slechts 180 kilometer, een duif moet ook de tijd krijgen om goed te recupereren

 

Met de mode mee

 

Dat geldt zeker ook voor het hok Spierings. Naast het altijd op zoek blijven naar goede duiven, wat niet mee valt, worden er ook binnen de verzorging van de duiven wijzigingen toegepast volgens de laatste ontwikkelingen in duivenland. Zo wordt er sinds dit jaar ook gebruikt gemaakt van producten als Herstelpower, dierlijk eiwit, en schapenvet. Als de duiven thuiskomen van de vlucht wordt er zeer eiwitrijk voer voorgeschoteld. Dit geldt voor de zaterdag en de zondag. Over het voer wordt dan gesmolten schapenvet gedaan met de Herstelpower. Daarnaast worden er nog extra fijngemalen kaas en pinda’s door het voer gemengd. Dit wordt op woensdag herhaald. Vanaf maandag krijgen de duiven zuivering, maar al weer vrij snel zit hier gewoon vliegvoer doorgemengd. In de Quevrain week wordt er niet speciaal opgevoerd, vanaf drie dagen voor de dagfond wel. Dan wordt er rode bordeaux mais bijgevoegd en wordt er kwistig gestrooid met pinda’s. Dit systeem is hem uitstekend bevallen. De doffers worden gevoerd in potjes en deze potjes worden nooit geleegd. Er zit altijd voer in en de duiven kunnen dus volop kiezen. Een duif die moet presteren, moet goed kunnen eten is hier het credo.

 

Medisch en motivatie

 

Een duif in vorm mag geen medicijnen hebben is hier het uitgangspunt. Voor de vluchten hebben alle duiven een geeltablet gekregen en dit werd in het seizoen eenmaal herhaald. Daarnaast zijn er dit jaar vier zakjes W.N. door het water gegaan voor inkorving, maar of dit nut heeft gehad waagt Wout te betwijfelen. Hij gelooft veel meer in natuurlijke gezondheid en de absolute motivatie om naar huis te komen. De woonbak is hierbij van groot belang. Een doffer moet zijn territorium verdedigen. Wout voert de duiven special in de woonbak, zodat hij even met de ze kan vechten. De duivin wordt altijd getoond voor inkorving van een speciale vlucht en zit uiteraard klaar bij thuiskomst. Aan lappen heeft hij een broertje dood. Duiven in vorm trainen meer dan voldoende aan huis.

 

 

De Hokken

 

Tot slot nog iets over het hok. Het L-vormige hok is verdeeld in een zestal afdelingen. Een voor de kwekers, drie voor de weduwnaars en 2 voor de jonge duiven. De afdelingen zijn simpel ingericht. Aan de verluchting is wel veel aandacht geschonken, omdat het hok ene een dode hoek staat. Wout heeft voor een goede afvoer gezorgd door elektriciteitspijp tussen de pannen aan te brengen. Goedkoop en zeer doelmatig. Sinds twee jaar heeft hij ook rennen voor iedere afdeling. Dit voornamelijk om de duiven een bad te geven. Het eerste jaar heeft hij de rennen bij de jonge duiven wel de gehele tijd open gehad, echter de prestaties, maar voornamelijk de makheid van de jongen vielen tegen, zodat dat dit jaar veranderd is.

 

Ik was op bezoek bij een van de grote liefhebbers van Nederland. Een man die op duivensportgebied bijna alles heeft gewonnen wat er te winnen valt. Helaas brengt dit ook de nodige negatieve dingen met zich mee. Intimi weten wat ik hiermee bedoel. Maar ook hierin is Wout zeer strijdbaar en zal hij zegevieren. En dat toont de ware sportman. Er alles voor doen en zo proberen alles te winnen. Ik denk dat hij nog vaker op het hoogste schavot mag plaatsnemen.

 

Rodger